AKADEMIJA BANNER FRONT

Zakonodajni izzivi in izzivi pomanjkanja implementacije zelene tehnologije se kažejo predvsem v tveganju stabilnosti in blaginje družbe, obenem pa naj poudarimo, da nastajajo izjemne nove priložnosti za prilagajanje. Le te priložnosti niso vedno vidne in potrebujejo biti opažene... Preberi več

 

pexels singkham 1108572

Akademija poslovne odličnosti

To so top strateški tehnološki trendi za leto 2021, kot jih vidi Gartner

Vodilna analitična podjetja, strokovne revije in posamezni strokovnjaki konec vsakega leta tradicionalno...

Kolektor: rast gradbeništva in energetike

Zelo pomembno za Kolektor je postalo gradbeništvo. Tu delujeta dve družbi, in sicer Kolektor Koling in...

Slovenski projekt pametnih omrežij, ki ga hvalijo tudi v ZDA

V projektu FutureFlow se ukvarjajo s čezmejno izmenjavo prožnosti, je povedal vodja Službe za komercialne...

Lek Veterina bronasti partner Olimpijskega komiteja Slovenije

Podjetje Lek Veterina d.o.o. je proizvajalec tekočih in praškastih vodotopnih dodatkov z naravnimi...

Prihajajo sveži nepovratni milijoni za zeleno energijo in zeleno mobilnost

Na ministrstvu za infrastrukturo načrtujejo, da bodo v prvi polovici leta za obnovljive vire energije...

Letos bo za subvencije podjetjem namenjenih 250 milijonov evrov: katere razpise lahko pričakujete in kdaj

Podjetja letos čaka kopica novih razpisov, gospodarsko ministrstvo namerava razdeliti 659,3 milijona evrov...

Oblikujete poslovno strategijo podjetja?

Oblikujete poslovno strategijo podjetja? Ne pozabite na sestanek povabiti vodje informacijskega sektorj...

Prelomno leto za Evropo

Za ljudi po svetu se je življenje v letu 2020 kljub pospešenemu političnemu dogajanju upočasnilo. Za...

To je globalna poslovna smer, ki je ne smete zgrešiti

Globalne emisije toplogrednih plinov so od leta 2015 zrasle za dve milijardi ton na 55 milijard ton. Če bi...

Kje vse bo denar za podjetja v letu 2021

V letu 2021 bodo imela podjetja možnost dobiti tako denar za spodbujanje konkurenčnosti, razvoja kot tudi za...
Podjetniški zmagovalec
Mizarstvo Kos

Mizarstvo Kos

More details
EUROSTARS 2022

EUROSTARS 2022

Published: 20 January 2022 - Category: EU razpisi
Eurostars is the largest international funding programme for SMEs wishing to collaborate on R&D projects that create innovative products, processes or services for commercialisation. 
Javni razpis - Podpora zagonskim, mikro, malim in srednjim podjetjem pri strateški trajnostni in krožni transformaciji poslovanja v letih 2022-2025 (JR STKTP NOO 2022-2025)

Javni razpis - Podpora zagonskim, mikro, malim in srednjim podjetjem pri strateški trajnostni in krožni transformaciji poslovanja v letih 2022-2025 (JR STKTP NOO 2022-2025)

Published: 15 April 2021 - Category: Slovenski razpisi
Cilj javnega razpisa je podpreti vsaj 200  zagonskih, mikro, malih in srednjih podjetij pri trajnostni in krožni transformaciji poslovanja.
Eurostars-2 call

Eurostars-2 call

Published: 04 December 2020 - Category: EU razpisi
Eurostars-2 call is to open in early December 2020 with a submission deadline in early February 2021.
Javni razpis za podjetništvo - B Energetika MSVP 2022

Javni razpis za podjetništvo - B Energetika MSVP 2022

Published: 15 April 2021 - Category: Slovenski razpisi
Spodbujanje projektov energetske učinkovitosti, na območju Republike Slovenije, ki zasleduje cilj - spodbujanje razvoja v gospodarstvu.
Evropski zeleni dogovor (European Green Deal)

Evropski zeleni dogovor (European Green Deal)

Published: 18 September 2020 - Category: EU razpisi
Evropska komisija je objavila razpis, ki zajema milijardo evrov sredstev za raziskovalne in inovacijske projekte, namenjene reševanju podnebne krize ter varovanju edinstvenih ekosistemov in biotske raznovrstnost Evrope. Razpis za evropski zeleni dogovor, financiran iz programa Obzorje 2020, na katerega se je že mogoče prijaviti, bo spodbudil...
SID banka ugodni krediti - krožno gospodarstvo, lesarstvo, promet

SID banka ugodni krediti - krožno gospodarstvo, lesarstvo, promet

Published: 15 April 2021 - Category: Slovenski razpisi
Ugodni krediti za naložbe podjetij v krožno gospodarstvo, lesno-predelovalno verigo ali na področju cestnih prevozov.

V projektu FutureFlow se ukvarjajo s čezmejno izmenjavo prožnosti, je povedal vodja Službe za komercialne projekte v Elesu Gregor Omahen v, kot je rekel, »verjetno premierni slovenski predstavitvi projekta Future Flow. Govoril je na konferenci, ki jo je pripravila Akademija Finance v sodelovanju z družbo A1.

 

FutureFlow je bil velik razvojno-inovacijski projekt, vreden okoli 14 milijonov evrov. Sodi med evropske projekte iz programa Obzorja 2020, koordiniral pa ga je ELES. Sodelovalo je 12 partnerjev iz osmih držav. Večino dela so opravili slovenski partnerji.

 

V mednarodnem združenju za pametna omrežja ISGAN so julija izbrali projekt FutureFlow za drugi najboljši projekt pametnih omrežij na svetu, smo poročali v članku Slovenija, velesila pri pametnih omrežjih: Elesova projekta sta najboljša na svetu! Prvi je bil prav tako Elesov projekt Nedo. Projekt FutureFlow pa so v sredo zelo pohvalili tudi v ameriški poslovni reviji Forbes.

 

Rešujejo posledice zapiranja klasičnih elektrarn

V evropskem elektro energetskem sistemu se zaradi vse večjega deleža obnovljivih virov krči število obratovalnih ur klasičnih elektrarn. Takšne elektrarne izgubljajo prihodke, poleg tega pa obnovljivi viri znižujejo ceno električne energije na trgu. Interesa za naložbe v nove klasične elektrarne zato ni, je začel Omahen s pojasnilom ozadja projekta.

Vlade vpeljujejo mehanizme, s katerimi poskušajo zagotoviti gradnjo novih proizvodnih virov oziroma reševati obstoječe vire. Po drugi strani pa se klasični proizvodni viri usmerjajo v ponudbo sistemskih storitev. Takšna usmeritev povečuje ponudbo sistemskih storitev v Evropi in pripomore k znižanju njihovih cen.

Za ELES pomenijo sistemske storitve tretjino stroškov, pri večjih evropskih operaterjih je delež bistveno manjši. Zakaj? Eno od sistemskih storitev, terciarno rezervo, zagotavlja vsak operater na ravni največje elektrarne v svojem sistemu. Največji agregat v slovenskem sistemu pa ni bistveno manjši kot na primer v nemškem.

Ker pa v Evropi gradijo zelo malo klasičnih elektrarn, obstoječe pa bodo sčasoma zapirali. Ponudba sistemskih storitev se bo zato sčasoma zmanjšala, njihova cena pa bo zrasla.

Operaterji evropskih prenosnih sistemov zato skušajo pripeljati na trg druge vire sistemskih storitev: »Trudimo se s promocijo baterij in s promocijo prožnosti odjemalcev.«

 

Povečujejo likvidnost trga sistemskih storitev

Projekt FutureFlow je trajal štiri leta, končal se je lani, sodelujoči pa so pokazali, na kakšen način se lahko lotijo energetskega prehoda: »Tako, da ne vključimo med sistemske storitve klasične proizvodne vire, da ne gradimo posebnih plinskih elektrarn ali se opiramo na drago shrambo energije, ampak izkoristimo tudi čezmejno sodelovanje.«

Kako pa? »S povezovanjem trgov prožnosti in povezovanjem držav lahko pripomoremo k bistveno večji likvidnosti trga in zato smo lahko nekoliko bolj prožni pri produktih.«

Sistemske storitve so tehnično namreč zelo zahtevne in nekateri viri prožnosti jih težko izpolnjujejo.

V okviru FutureFlow so med drugim ugotovili, da ni smiselno oblikovati eno platformo za vse evropske trge prožnosti. »Veliko bolj smiselno je postaviti več lokalnih platform in jih povezati.«

Največji izziv projekta pa ni bil tehnični, ampak miselni in politični, je še povedal Omahen o projektu FutureFlow.

Projekt smo podrobneje predstavili v več člankih, na primer v FutureFlow kaže, kako bomo odjemalci elektrike podpirali operaterje.

 

Številni razvojni projekti

ELES pa je vpet tudi v več drugih razvojno-raziskovalnih in inovacijsko-investicijskih projektov. Vrednost projektov, ki jih koordinira Elesova inovacijska ekipa, je med sto in 150 milijonov evrov. V številnih med njimi je elektroenergetska prožnost ena od pomembnih tem, je nadaljeval Omahen in naštel nekaj takšnih primerov.

  • V okviru projekta Nedo so s projektom Premakni porabo skušali zagotoviti prožnost gospodinjskih odjemalcev za distribucijski sistem in jih vključiti v sistemske storitve za prenosni elektroenergetski sistem.
  • V projektu Osmose iščejo sinergije med potrebami po virih prožnosti in viri prožnosti in sicer tako, da zagotovijo čim več storitev iz enega vira prožnosti. Iščejo pa tudi hibridne rešitve.
  • V projektu FlexPlan so se osredotočili na načrtovanje sistema in razvoj primernega orodja za zagotavljanje prožnosti. Takšno načrtovanje upošteva poleg klasičnih rešitev, kot so daljnovodi, tudi baterije in drugo.
  • V projektu Sincro.grid so investirali v baterijske hranilnike. Namen projekta je bil spodbuditi trg. Projekt je pokazal, da so takšne naložbe smiselne in na trgu je nekaj že končanih projektov.

 

Zakaj so ustanovili enoto za strateške inovacije

Eno od področij delovanja v Elesu so strateške inovacije. Stoletni koncepti v energetiki se soočajo s spremembami že približno 20 let, zaradi sprememb pa potrebujemo inovacije. Z inovacijamo se v Elesu ukvarjajo vse bolj strukturirano, zato je bilo smiselno ustanoviti takšno organizacijsko enoto. »Ni pa bila ustanovljena iz nič, pač pa je bilo v podjetju toliko inovacijskih dejavnosti, da jih je bilo treba sistematsko urediti,« je še pojasnil Omahen na konferenci o spremembah v elektroenergetskem sistemu.

 


Vir: Finance.si