V Iskri so julija postavili Teslin hranilnik energije. Postavitev je zahtevala vrsto opravil, celoten projekt pa so prijavili na razpis za energetske nagrade Financ.

V Iskri so izdelali projektno tehnično in investicijsko dokumentacijo za postavitev in uporabo hranilnika električne energije. Izvedli so tudi nabavne postopke in pridobili hranilnik. Projekt pa je vključeval tudi usposabljanje kadrov za vgradnjo, uporabo in vzdrževanje hranilnega sistema.

Postavitev hranilnika je prijavljena na razpis za energetske nagrade Financ v kategoriji energetsko učinkovit projekt. Vse prijavljene projekte bomo predstavili v Financah 23. novembra, na prvi dan konference Dnevi energetikov, ko bomo najboljše nagradili.

Priključen na lastni transformator

Izbrali so Teslin hranilnik. Takšni hranilniki imajo lasten protipožarni sistem in lastno programsko okolje, zasnovani pa so tako, da preprečijo izlitje in onesnaženje okolja.
Hranilni sistem so priključili na lastno transformatorsko postajo, in sicer na odvod, ki je namenjen Iskri. Poleg tega so hranilnik komunikacijsko opremili in ga povezali v Iskrin sistem nakupa električne energije in nadzora porabe elektrike.

Znižali so stroške za elektriko

Sistem je zasnovan tako, da se hranilnik samostojno polni z električno energijo iz omrežja takrat, ko je energija poceni. V času koničnih moči pa dovaja svojo energijo in zniža račun za električno energijo. Hranilnik tako optimizira strošek nakupa električne energije, saj zniža davke in prispevke na prenos in tudi omrežnino. S hranilnikom se lahko izognejo plačilu penalnih stroškov za elektriko. Povračilo naložbe pričakujejo v 4,7 leta.
Prihranke izračunajo s simulacijo stanja brez hranilnega sistema. Simulacija temelji na ukrepih brez sistema. Stanje brez sistema primerjajo z zdajšnjim stanjem, so še zapisali v prijavi na razpis za energetske nagrade.

 

Vir: Finance.si